Een eetlepel olijfolie per dag verbetert de gezondheid van je hart

Olivenöl ist gut für das Herz
De onderzoekers bestudeerden het effect van olijfolie op de gezondheid van het hart. Het bleek dat met name de onverzadigde vetzuren in de Olie hebben een positief effect. Met behulp van een nieuwe techniek is het mogelijk was een internationaal team van onderzoekers, is de werking van olijfolie op de gezondheid in meer detail vast te stellen dan ooit tevoren. De resultaten zijn indrukwekkend: Al kleine hoeveelheden hebben een grote invloed op de gezondheid.

Onderzoekers van de universiteiten van Glasgow en Lissabon en Mosaiques Diagnostiek en therapie AG, Hannover hebben geanalyseerd in een recente studie werden de effecten van fenolen en onverzadigde vetzuren op de gezondheid – dat is, de stoffen die zijn voornamelijk te vinden in de olijfolie.

Voor de studie, gezonde vrijwilligers deelgenomen gedurende een periode van zes weken dagelijks 20 milliliter olijfolie. Het bedrag komt ongeveer overeen met dat van een eetlepel en was afkomstig van de deelnemers aan de studie, bijvoorbeeld in verband met een maaltijd.

Wat is precies een coronaire hartziekte?

Coronary heart disease (CHD) – volgens de engelse term Coronaire hartziekte ook wel CAD, treedt op wanneer het hart spieren ontvangt te weinig bloed. Oorzaak voor de doorbloeding van vetzuren, afzetting in de binnenkant van de vaatwanden – de zogeheten atherosclerotische Plaque, wat kan leiden tot arteriële vernauwing en uiteindelijk aan een hartaanval. De eerste tekenen van hart-en vaatziekten mand, kortademigheid of zwelling van de voeten, bijvoorbeeld pijn in de borst.

Halvering van het risico van hart-en vaatziekten

Na de sluiting van het onderzoek heeft aangetoond dat de consumptie van dit kleine hoeveelheid olijfolie per dag last hebben van het risico van hart in termen van zogenaamde coronaire hart-en vaatziekten (CHD) is aanzienlijk verminderd.

Bijzonder effectief, dit effect was, daarom, in het geval van mensen, die hebben doorgaans geen of slechts een beetje olijfolie. De onderzoekers gaan ervan uit, dat met name de onverzadigde vetzuren in olijfolie trigger het positieve effect op het hart.

Nieuwe technologie zorgt voor betere resultaten

De onderzoeker – auteur van de studie, Dr. Bill Mullen van de Universiteit van Glasgow – bepaald met behulp van een roman testprocedure (proteoom analyse), de exacte concentratie van bepaalde eiwitten in de urine van de proefpersonen. De reden hiervoor is dat Deze specifieke eiwitten zijn in het lichaam als de eerste tekenen van een coronaire hartziekte aantoonbaar voordat de symptomen optreden bij de patiënt.

Hamburg-harburg, 24. November 2014

Geef een reactie